petak, 02.07.2010.

Judy Blume: ZAUVIJEK







zauvijek
NASLOV (NASLOV ORIGINALA): Zauvijek (Forever)
AUTORICA: Judy Blume
STRANA: 205 str
IZDAVAČ I GODINA IZDANJA: Mozaik knjiga d.o.o., 2001.


SAŽETAK:
Katherine i Michael upoznali su se na tulumu. Privlačnost je bila očigledna i ubrzo je prerasla u ljubav, a zatim u jednu posebnu i neponovljivu vezu. A onda, kad su shvatili da će se voljeti zauvijek, na red je došao i seks... No, budućnost nije onakva kakvom su je zamišljali, lako su podržavali i odobravali njihovu vezu, roditelji su odlučili da će njihova djeca ljeto provesti odvojeno... Zauvijek Judy Blume klasični je roman američke mladeži koji je mnogim generacijama olakšao put u život i ljubav. Zanimljivo i neposredno ispričana priča pravi je, zapravo, priručnik koji mladim ljudima pomaže svladati osjećaje koji ih obuzmu u trenucima prvih ošamućenosti, kad pomisle da će njihova prva ljubav trajati zauvijek...
KOMENTAR:
Knjiga Judy Blume Zauvijek je objavljena 1975. godine u SAD-u i veoma brzo nakon toga se našla na meti cenzora. Razlog? Ima ih više. Seks prije braka, eksplicitne scene seksa, otvorenog razgovora o seksu između tinejđerica, maloljetničke trudnoće, pitanje pobačaja i kontracepcije. Kad se razlozi stave na hrpu izgleda kao da se radi o erotskom romanu za tinejđere, ali ova knjiga je miljama daleko od toga. Zauvjek je snažan, inteligentno napisan roman, koji govori na iskren i otvoren način o seksualnosti tinejđera, posebice djevojaka. On ne propagira seks u smislu seksajte se s kim, gdje god i kad god, već propituje i pokušava dati odgovore na pitanja vezana uz seks, pogotovo ono koje muči većinu mladih ljudi koji stupaju u seksualne odnose: kako, kada i s kim. Tako je veoma zanimljiv razgovor između dviju glavnih junakinja romana Katherine i Erice u kojem njih dvije razgovaraju o povezanosti seksa i ljubavi:
- Jesi li još uvijek djevica? – upita Erica.
- Jesam.
- A on?
- Ne znam… nisam ga pitala.
- Razmišljala sam- reče Erica – kako ne bi bilo loše poševiti se prije koledža.
- Tek tako?
- Naravno, trebao bi mi se sviđati.
- A ljubav
- Ne treba ti ljubav da bi se s nekim seksao.
- Ali s ljubavlju znači više.
- Ne znam. Kažu da prvi put ionako nikad nije dobro.

Naravno Katherine i Michael se seksaju i to dosta, ali seks ne određuje njihov odnos, već mladenačka ljubav, uzajamno poštivanje i prijateljstvo. Katherine je veoma odgovorna djevojka koja ne pada u krevet s Michelom nakon prvog susreta. Prije samog stupanja u odnos oni veoma otvoreno razgovaraju o tome, ona odlazi u kliniku po kontracepciju (ipak su to 1970te), drugim riječima odgovorno i zrelo se upušta u njih. Katherine čak i diktira cijeli odnos, kako onaj ljubavni tako i seksualni, između nje i Michaela. Ona ne gubi svoj identitet, niti definira sebe putem svog odnosa s Michaelom. Katherine je tinejđerica koja čvrsto stoji s obje noge na nogama. Ona ne žali zbog svojih postupaka već ih smatra posebnima. Što uistinu govori o njezinoj zrelosti. I drugi ženski likovi su veoma dobro napisani Erica Katherinina najbolja prijateljica; Katherinina baka koja joj šalje časopise iz kojih ova saznaje o promjenama u pubertetu, seksualnosti, kontracepciji; Katherinina majka s kojom ona otvoreno može razgovarati o seksu. Posebno zanimljiv lik je Sybil, Ericina sestrična, isto tako tinejđerica, maturantica, seksualno aktivna, koja tijekom romana ostaje trudna i odluči roditi. Razlog zbog čega je ostala trudna i odlučila roditi te dijete dati na usvajanje je iskustvo. I cijela priča o Sybil u nekom drugom romanu bi najvjerojatnije imala tragičan kraj (prerezane vene, previše tableta za spavanje, zatvaranje u psihijatrijsku kliniku i sl), ali budući da se radi o Judy Blume Sybilina budućnost je svijetla i ona odlazi nastaviti svoje školovanje na prestižnom sveučilištu. Što hoće reći da se ne radi o siromašnoj, promiskuitetnoj i neodgovornoj djevojci iz još siromašnije obitelji koja preživljava na socijalnoj pomoći već o djevojci koja je svjesna da može ostati trudna i taj odabir koji radi. Judy Blume ne osuđuje i ne kažnjava svoje likove kakav god njihov izbor bio već na otvoren i iskren način progovara o seksu.
Čitajući Zauvijek na pameti mi je bila rečenica iz knjige Irwina Showa Lucy Crown „Kako mlad mora biti čovjek da kaže 'Zauvijek'!„ I čini mi se da nam Blume upravo to isto želi reći. Katherine i Michael govore jedan drugome da će se zauvijek voljeti (zanimljivo je da Michael je prvi i koji kaže 'volim te' i koji traži da mu Katherine kaže 'zauvijek'). Međutim u jednom trenutku Katherine razmišlja o svojoj prijateljici iz djetinjstva koja je u dugoj vezi i koja je sa svojim dečkom (brucošem) već zacrtala cijeli život (od toga gdje će živjeti do toga koliko će djece imati i kako će im se zvati) te kaže kako joj se „zbog njih život čini tako dosadnim“. Naravno na kraju i sama Katherine dolazi do zaključka da je zauvijek riječ puna težine te da su ona i Michael možda bili deset godina stariji da bi ispalo drugačije te da ona jednostavno nije spremna za zauvijek.
Zauvijek je izvrstan roman. Likovi možda nisu jako kompleksi, niti je radnja nešto ultra brza, međutim to ne umanjuje ni na koji način vrijednost ovog romana. On govori o aktualnoj i tabuiziranoj temi, tinejđerskom seksu otvoreno i bez uvijanja te kao takva ni 35 godina nakon prvog objavljivanja ne gubi na svojoj svježini. Možda danas u vrijeme HIV/AIDS-a bi bio drugačije napisan, ali opet pitanje koje muči i današnje tinejđere kao i one prije 35 godina je ljubav i seks, da ili ne? Zauvijek se ne može shvatiti kao priručnik o seksu upravo zato jer unosi taj element emocija u cijelu priču. On može biti dobro dodatno štivo za seksualni odgoj (ako tako nešto postoji u našim školama). I na kraju da se vratim na pitanje cenzuriranja tj. zabranjivanja u školskim knjižnicama u SAD-u ove (i ne samo ove već i brojnih drugih knjiga Judy Blume). Kada su je pitaju što misli zbog čega je cenzoriraju, ona je odgovara zbog stvarnosti o kojoj pišem. I upravo to je, po meni dovoljan razlog da se pročita ova knjiga.




- 20:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #