četvrtak, 01.07.2010.

Jay Asher:TH1RTEEN R3ASONS WHY







13 razloga
NASLOV (NASLOV ORIGINALA): TH1RTEEN R3ASONS WHY
AUTOR: Jay Asher
STRANA: 288 str
IZDAVAČ I GODINA IZDANJA: Razorbill, 2007.


SAŽETAK:
Clay Jensen, prosječni, pomalo stidljivi srednjoškolac jednoga dana nakon povratka kući na pragu nađe kutiju. U njoj nalazi sedam kazeta koje je snimila Hannah Baker— njegova školska kolegica i simpatija koja je nekoliko tjedana prije toga počinila samoubojstvo. Kazete su namjerno poslane jednom od učenika s uputom da budu dalje poslane slijedećoj osobi na listi. Na kazetama, Hannah trinaestorici osoba objašnjava na koji način su oni igrali ulogu u njezinoj smrti, dajući ima trinaest razloga zašto si je oduzela svoj život. Radoznalost i strah da ne budu otkriveni prisiljava osobe da slušaju kazete i kroz audio priču Hannah otkriva svoju bol te pad u depresiju koji je u konačnici doveo do samoubojstva.
KOMENTAR:
Veoma dugo ova knjiga se nalazila na listi knjiga koje želim pročitati, tako da mojoj sreći nije bilo kraja kada sam otkrila da je dostupna u jednoj od gradskih knjižnica. I nisam se razočarala. Trinaest razloga zašto vratilo mi je vjeru da tamo negdje ima još uvijek dobrih pisaca za mlade koji ne pišu samo o nadnaravnim temama. Već da postoje i oni koji će originalno i inteligentno pisati o stvarima koje muče ne samo mlade ljude nego i sve nas, jer ova knjiga, premda je glavni lik počinila samoubojstvo, nije knjiga o samoubojstvu, već je knjiga prvenstveno o međuljudskim odnosima.
Autor se u Trinaest razloga zašto bavi ozbiljnim pitanje posljedica koje naše riječi i djela, ponekad izrečena i napravljena u šali, mogu imati na osobu. U ovom slučaju jedan ružan trač je pokrenuo lavinu stvari koji je doveo do Hannine smrti. I dok će možda netko reći da je Hannah bila preosjetljiva te da je tračeve i ostale razloge zašto previše uzela k srcu, te da je mogla ili morala tražiti pomoć, smatram da se važnije zapitati koliko naše riječi, djela, a često puta i nečinjenje ništa može imati negativne posljedice na život nama bliskih osoba. Kroz svojih trinaest razloga, Hannah razotkriva onu ružniju stranu nas ljudskih bića. Ona nam pokazuje kako volimo preuveličavati stvari, tračati, osvećivati se nekome preko tuđih leđa, kako smo dvolični, glumimo te kako znamo iskorištavati ljude te ih odbaciti kada nam ne trebaju više. Na žalost ona se ne zaustavlja samo na ružnoj strani ljudske prirode već nam pokazuje i onu crnu u koju spadaju voajeri i silovatelji. Na kraju nam ukazuje i na osobe koje je sustav postavio kako bi nam pomogle, a one nam ne pomognu, već nam savjetuju da prijeđemo preko stvari. Hannah to nije mogla učiniti jer je izgubila vjeru u ljude i svaki puta kada bi se približila nekoj osobi ona ne bi dobila pomoć već bi ju ova dublje gurnula prema ponoru. Ipak dio razloga njezinog samoubojstva proizlazi iz njezine ogorčenosti prema samoj sebi kada ona nije poduzela nešto da bi promijenila situaciju.
Narativ knjige je zanimljiv. Putem sedam kazeta čitatelj saznaje Hanninih trinaest razloga. Ti razlozi su zastrašujući, mučni i tužni. Njihovu težinu razbija Clayeova priča koji slušajući kazete i šećući kroz grad proživljava svu tugu Hanninog pada i samoubojstva.
Trinaest razloga zašto potiče na razmišljanje o svim tim ružnim stranama ljudskog bića. Sve to što je napravljeno Hannah mi zaista radimo jedni drugima svaki dan. I koliko god nam se činilo da je to bezazleno, nije. Jer kad se nađemo na drugoj strani, strani žrtve, koliko god se trudili pokazivati ravnodušnost, to što nam drugi čine nas ipak dotiče i ostavlja posljedice. Kod nekih te posljedice mogu imati tragičan ishod, kao što je bilo s Hannah.
I na kraju jedino što mi je žao što ova knjiga nije prevedena kod nas.




- 20:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #